
Ingredienser (8-10 stora eller 15 små pannkakor)
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
Smör
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
Smör
Gör så här:
Blanda mjölet och saltet. Tillsätt 4 dl av mjölken och vispa till en slät smet. Blanda sen i resten av mjölken. Knäck i alla ägg och vispa runt kraftigt. Låt smeten vila i minst 20 minuter innan gräddning och snåla inte på smöret. På så vis får du lite frasiga pannkakor. Använd inte för mycket smet till varje pannkaka utan försök göra dem tunna. De blir godast så!
När jag serverar pannkarna som huvudrätt ställer jag helst fram färska bär och keso på bordet som tillbehör. Pannkakorna är i sig sprängfyllda med protein och mjölkprodukter så egentligen behövs inte keson för näringen men däremot för mättnaden. Vill du hellre använda grädde eller glass passar det förståss lika bra. Likaså kan du byta ut de färska bären mot sylt om du vill ha det sötare och mer efterrättslikt. Vill du ha det väldigt matigt kan du servera pannkakorna med quorn, skivad rödlök, hackade färska tomater, avocado och en röra på antingen keso eller creme fraiche, senap och honung.
När jag serverar pannkarna som huvudrätt ställer jag helst fram färska bär och keso på bordet som tillbehör. Pannkakorna är i sig sprängfyllda med protein och mjölkprodukter så egentligen behövs inte keson för näringen men däremot för mättnaden. Vill du hellre använda grädde eller glass passar det förståss lika bra. Likaså kan du byta ut de färska bären mot sylt om du vill ha det sötare och mer efterrättslikt. Vill du ha det väldigt matigt kan du servera pannkakorna med quorn, skivad rödlök, hackade färska tomater, avocado och en röra på antingen keso eller creme fraiche, senap och honung.
Receptet är min variant på ett klassiskt pannkaksrecept ifrån 16 e utgåvan av Vår Kokbok (1991) ifrån Rabén och Sjögren.
P.s Om du följer Gröna Familjens veckomatsedlar och du är på vecka 1 så kan du passa på att göra dubbel sats av smeten så att du har till söndagens crepes. Antingen gör stecker du dem idag eller så låter du smeten vila tills söndagen.
Bild: Keerati/FreeDigitalPhotos.net