
Ingredienser (4 portioner)
1 st gul lök och/eller 2 st vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 tsk malen ingefära
1 krm svartpeppar
1 förpackning passerade tomater
2, 5 dl matlagningsgrädde (eller havregrädde)
2 st grönsaksbuljongtärningar (eller 2 msk om du använder buljong på burk)
1 msk rapsolja
1 tsk malen ingefära
1 krm svartpeppar
1 förpackning passerade tomater
2, 5 dl matlagningsgrädde (eller havregrädde)
2 st grönsaksbuljongtärningar (eller 2 msk om du använder buljong på burk)
Så här gör du:
Skala och hacka löken och/eller vitlöken. Fräs löken/vitlöken i rapsolja samt vatten i en kastrull. Rör i ingefäran, pepparn, de passerade tomaterna, grädden samt buljongen. Låt soppan koka några minuter. Servera gärna med ägg på rostat bröd eller skivat vitlöksbröd
Det här receptet har sitt ursprung hos det idérika Arlaköket. Det är en klassisk tomatsoppa som hottats upp med ingefära och det smakar såå bra! Rostat bröd passar bra som tillbehör mitt i veckan. Koka gärna ett ägg per person och skiva till mackorna så får du i dig bra proteiner och vitamin B12, vilket speciellt vi vegetarianer kan behöva. Vill du lyxa till det lite extra till helgen passar ett vitlöksbröd bra istället för den rostade mackan men då kanske ägget inte längre platsar in i måltiden lika bra. Soppan blir god om man fräser löken i riktigt smör, det är ingen tvivel om det. Jag brukar däremot alltid använda mig av rapsolja och vatten när jag gör det här receptet (liksom många andra). Då blir löken mjuk utan att bli minsta brun. En annan vinst på det bytet är att antalet kalorier hålls nere samtidigt som andelen nyttiga Omega-fettsyror ökar. Matlagningsgrädden går självklart bra att använda i form av havregrädde för den som så önskar eller behöver av hälsoskäl.
Bild: adamr/FreeDigitalPhotos.net