Gröna familjen

Välkommen hem till vår familj och till vårt middagsbord! Sätt dig ner en stund och låt dig inspireras av vårt sätt att kombinera en hel familjs olika behov och smaker med småbarnslivets hektiska vardag!

Ett väl genomtänkt skafferi

Ett väl genomtänkt skafferi är viktigare än ett överfyllt!
Innan jag gjorde mina veckoplaneringar var jag mycket mer impulsiv i vad jag skulle handla och äta... men det var ju ockå mycket lättare då eftersom jag var ensam och inte behövde se till att fylla små hungriga magar på regelbundna tider:)
Att vara impulsiv och hela tiden prova nytt kan ju verka kul men det innebär ockå att det slängs ganska mycket mat eftersom det inte finns någon given uppföljning på den där halva ingefäran som ligger och mjuknar i rotfruktsfacket i kylen. Jag bestämde mig därför för att göra något åt slöseriet. 
Av den anledningen återfinner du inte de mest spännande recepten med i mina veckoplaneringar. Istället hittar du smart vardagsmat som ger dig full nytta av dina pengar som du istället kan investera i bra (gärna närproducerade och/eller ekologiska) råvaror. Färskvaror ska inte behöva stå och ruttna hemma hos dig!
Du som har följt min blogg ett tag har säkert redan märkt av det här. Om du bunkrar upp med de mest frekvent förekommande råvarorna är det bra mycket lättare för dig att få ihop ekonomin och dessutom leva mer hållbart för miljöns skull!
Om du är van vegetarian är du utan tvivel väl bekant med dessa råvaror och då kan det här kan säkert kännas som ett helt onödigt blogginlägg. Men för dig som är mera nybörjare med vegetarisk matlagning kan det säkert kännas som ett stöd och en bra hjälp att ha en liten "bra-att-ha-lista" att luta sig mot. 
Så därför  - bra att alltid ha hemma:
I kylskåpet:
Frukt
Paprika
Gul lök
Vitlök
Potatis
Mjölk
Fil eller Yoghurt
Grädde/Havregrädde
Smör till smörgås, stekning och bakning
Ost
Fetaost
Keso
Ägg
Sylt och Bärmos
Buljong (tärning eller på burk)
I skafferiet:
Rapsolja
Vitvinsvinäger
Havregryn
Mannagryn
Matris
Pasta (makaroner, spagetthi och snäckor eller dyl.)
Torkade röda linser
Kidneybönor, Svarta bönor eller andra bönor du tycker om
Honung
Konserverade tomater, krossade och passerade
Vita bönor i tomatsås
Konserverad svamp
Grovt matbröd
Tacostuff (kryddor, sås, bröd)
Kryddor
I frysen:
Hälsans köks sojaprodukter (Sojakorv och "Bullar")
Quornprodukter (Quornbitar och Quornfärs)
Formfranska
Spenat
Bild: Ambro/FreeDigitalPhotos.net
 
 
Taggar: Bra att ha hemma, Skafferi;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: