
Ingredienser (4 portioner)
300 gram potatis
1 gul lök
2 purjolökar
1 msk rapsolja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2-3 msk grädde
salt
vitpeppar
1 gul lök
2 purjolökar
1 msk rapsolja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2-3 msk grädde
salt
vitpeppar
Så här gör du:
Skala och skiva potatisen. Skala och hacka löken. Skiva purjolöken tunt. Fräs alltihop i rapsoljan och lite vatten tills löken är helt mjuk. Låt det inte bli brunt. Häll på resten av vattnet och buljongtärningarna. Koka sedan under lock i ca 20 minuter tills potatisen är så mjuk att den faller sönder. Vispa sedan soppan slät med en stavmixer. Tillsätt sedan grädden och smaka av med salt och vitpeppar. Servera gärna med äggsmörgås.
Det här är min tolkning av ett klassiskt recept i 16e upplagan av Vår Kokbok från 1991. Om man vill kan man byta ut en del av vattnet mot mer grädde så blir det ett krämigare resultat.
Det här är min tolkning av ett klassiskt recept i 16e upplagan av Vår Kokbok från 1991. Om man vill kan man byta ut en del av vattnet mot mer grädde så blir det ett krämigare resultat.
Bild: SOMMAI/FreeDigitalPhotos.net