
Ingredienser (4 portioner)
1 kg potatis och rotfrukter av olika slag, tex. morötter, kålrot, rotselleri och palsternackasmör
mjölk
salt
vitpeppar
Så här gör du:
Skala och dela potatis och rotfrukter i mindre bitar. Koka upp saltat vatten och lägg i alltihopa. Koka sedan lugnt under lock i ca 20 minuter eller tills alla delar är helt mjuka. Häll av vattnet och lägg i en rejäl klick med smör. Mosa ihop potatis, rotfrukter och smör och tillsätt sedan mjölk tills du har fått moset så mjukt och lent som du vill ha det. Smaka sedan av med salt, vitpeppar och ev. mera smör.
Om du vill kan du spara kokspadet och använda som hemmagjord grönsaksbuljong till soppor, grytor m.m. Hemmagjord buljong har en mycket rikare smak än tärningar och pulver du annars köper.
Om du vill kan du spara kokspadet och använda som hemmagjord grönsaksbuljong till soppor, grytor m.m. Hemmagjord buljong har en mycket rikare smak än tärningar och pulver du annars köper.
Bild: Grant Cochrane/FreeDigitalPhotos.net